Apple ще създава собствени процесори - Aplle Silicon

Първият сериен компютър ще излезе преди края на годината

26.06.2020 | 12:50 Редактор: Наталия Тотева
Apple ще създава собствени процесори - Aplle Silicon

Apple официално потвърди, че ще създава собствени процесори.  По време на стартиралата конференция за разработчици "WWDC" 2020 технологичният гигант обяви, че  започва този процес на преход в компютрите си за сметка на Intel, като замяната ще отнеме близо 2 години.

Производителят на Mac нарича своите процесори Apple Silicon. Самите процесори не бяха показани, но се демонстрира работата на новата macOS на компютър с чип SoC A12Z Bionic, който се използва в iPad Pro от 2020 г.

Не е ясно дали тази платформа ще намери приложение в някой от новите компютри Mac или просто Apple демонстрира, че дори A12Z Bionic може да се справи с трудни задачи като обработка във Final Cut Pro.

Именно на тази платформа се базира компютърът Developer Transition Kit за разработчици, който се явява модификация на Mac mini. Конфигурацията му включва също 16 GB RAM и 512 GB SSD, информира "Монитор".

Всички собствени приложения на Apple вече са оптимизирани за новия хардуер, така че не трябва да има проблеми с производителността и съвместимостта. Освен това Microsoft и Adobe също се занимават оптимизация.

Крайъгълният камък на концепцията е динамичният транслатор Rosetta 2, който позволява конвертиране на съществуващи приложения за Mac с процесори Intel в такива за Mac на база Apple Silicon.

Относно първия сериен компютър на Apple с новия процесор, той ще излезе преди края на тази година, въпреки че все още не е ясно за какъв модел става въпрос.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК