Притежателите на iPhone ще отключват колите си през своите смартфони

Автомобилните новини бяха обявени на конференцията за разработчици

23.06.2020 | 17:03 Редактор: Юлия Христова
Притежателите на iPhone ще отключват колите си през своите смартфони

На годишната си конференция за разработчици американският технологичен концерн Apple Inc. представи нова система, която позволява на собствениците на iPhone да отключват и стартират колите си през своите смартфони, предава Ройтерс. 

Системата, която освен това позволява на потребителите да споделят дигиталните ключове за колата с приятели и членове на семейството си през iMessage, ще работи със серията BMW 5. Американският технологичен гигант обяви новината по време на виртуалното събитие, снимано в нейната централа в Купертино, Калифорния. Като цяло Apple Inc. ще осъществи най-драстичните промени в началния екран на iPhone от излизането на продукта през 2007 г. като част от актуализацията на софтуера, очаквана по-късно тази година.

Системата ще работи с телефони, използващи сегашната операционна система iOS 13, така че собствениците ще могат да започнат да ползват функцията с пристигането на колите. Apple заяви, че през следващата година на пазара ще се появят още автомобили, които работят със софтуера. 

Освен това компанията разкри, че е ъпдейтнала приложението си за карти с информация за станциите за зареждане на електромобили, като за целта работи с BMW и Ford Motor, за да показва инфраструктурата, която е съвместима с превозните средства на индивидуалните потребители.

Автомобилните новини бяха обявени на конференцията за разработчици, на която се очакваше Apple да подскаже за раздялата си с чиповете на Intel, след като 15 години ползва процесори на марката в своите персонални компютри Mac, пише investor.bg.

Световната конференция за разработчици се провежда, докато платените услуги през магазина за приложения App Store играят все по-важна роля за растежа на приходите на Apple, тъй като потребителите забавиха покупките на нови бройки iPhone. Технологичният гигант прибира между 15 и 30% от приходите от продажби на разработчиците, които те генерират през App Store. Магазинът е единственият начин да се дистрибутира софтуер на мобилните устройства на Apple.

Тези такси и стриктният процес на преглед на приложенията доведоха до критики от регулаторите в Съединените щати и Европа. Миналата седмица регулатори в Европейския съюз обявиха, че започнат разследване на компанията във връзка с практиките, засягащи App Store.

Но разработчиците все още гравитират около платформата на Apple, защото тя е печеливша, с база от потребители, които са склонни да харчат за платени приложения. Годишната конференция за разработчици, която тази година за първи път се провежда онлайн заради коронавируса, е събитието, на което Apple често обявява достъп до нов хардуер чрез специални инструменти с изкуствен интелект и добавена реалност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК