Лицевото разпознаване на iPhone ще засича и хора с маски

При засичане на защитното средство потребителят ще трябва да въведе паролата си

02.05.2020 | 15:24 Редактор: Ивет Арабова
Лицевото разпознаване на iPhone ще засича и хора с маски

Собствениците на телефони в пандемия се сблъскаха с проблем, при който комуникационната машинка спря да ги "разпознава“ при опит да отключат устройства.

Смартфоните на американската компания Apple ще се "научат“ да определя наличието на маска върху лицето на собственика, когато се опитва да отключи устройството, използвайки технологията Face ID, съобщи СNN.

Собствениците на смартфони iPhone при пандемията се сблъскаха с проблем, при който джаджите спряха да ги "разпознават“ с маска на лицето. Самата компания преди време изясни, че първоначално Face ID не е бил предназначен за разпознаване на лица с маски. "Face ID е проектиран така, че да възприема видимата част от очите, носа и устата ви“, казаха от Apple, подчертавайки, че смартфоните също могат да бъдат отключени с парола, предава БГНЕС.

За много потребители е неудобно клавишите за въвеждане на секретния код, който отключва устройството, да се появяват на екрана му чак след няколко неуспешни опита на смартфона да сканира лицето на собственика. Apple възнамерява да отстрани този проблем в новата версия на операционната система iOS, която може да стане достъпна скоро.

Очаква се разработчиците да добавят към iPhone разпознаването на наличието на маска на лицето на потребителя. Това няма да спести на собствениците на устройства необходимостта да въведат цифров код, но ще им позволи да отделят много по-малко време това да се случи. Предполага се, че веднага щом смартфонът "види“ защитния инструмент на лицето на потребителя, той ще бъде помолен да активира бутоните за въвеждане на паролата с плъзгане на пръст по екрана.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в началото на април препоръчаха на американците да защитават лицето си с маски. В много щати местните власти препоръчват на жителите да носят тези предпазни средства, когато посещават магазини, аптеки и други места, които са многолюдни.

Снимка: Bloomberg/Daniel Acker

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК