Заедно срещу Ковид-19: Apple и Google с приложение за следене на вируса

Технологията ще бъде достъпна за пръв път в средата на май

11.04.2020 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова
Заедно срещу Ковид-19: Apple и Google с приложение за следене на вируса

В петък технологичните гиганти Google и Apple представиха съвместна инициатива за използване на смартфоните за проследяване на коронавирусни контакти, съобщават Ройтерс и АФП.

Този ход обединява най-големите мобилни операционни системи в опит да се използва технологията на смартфона за проследяване и ограничаване на глобалната пандемия от Ковид-19.

Двете компании от Силициевата долина правят доминиращите в света операционни системи за смартфоните iPhone на Apple и за тези с операционната система Android на Google, информира БНР.

Те ще работят заедно върху технологията, която ще позволи на мобилните устройства да обменят информация чрез Bluetooth връзки, за да предупреждават хората, когато са били в непосредствена близост с някой, който е тестван положително за Ковид-19.

Технологията ще бъде достъпна за пръв път в средата на май. Apple и Google също така планират през следващите месеци да вградят технологията за проследяване директно в техните основни операционни системи, така че потребителите да не трябва да изтеглят някакви приложения, за да започнат да проследяват близкостоящи телефони на хора, заразени с коронавирус.

Компаниите заявиха, че технологията няма да проследява местоположението или самоличността на потребителите, а само ще улавя данни за това, когато телефоните на потребителите са близо един до друг, като данните ще се дешифрират на телефона на потребителя, а не на сървърите на компаниите. Данните за GPS локацията не са част от полаганите от двете компании усилия.

"Всички ние от Apple и Google вярваме, че никога не е имало по-важен момент да работим заедно за решаването на един от най-належащите проблеми в света“, посочиха двете компаниите в съвместно изявление.

Правителствата в световен мащаб се надпреварват да разработят или да оценяват софтуери, предназначени за подобряване на по принцип трудоемкият процес на проследяване на контакти, при който здравните служители проследяват скорошни контакти на дадено заразено лице и ги молят да се карантинират самостоятелно или да се тестват.

Някои експерти в областта на здравните технологии посочват, че участието на технологични гиганти като Apple и Google ще бъде голям тласък в общите усилия, тъй като приложенията за проследяване на контакти на Масачузетския технологичен институт и други се мъчат да накарат приложенията им да работят в конкурентни операционни системи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК