Японски суперкомпютър бе избран за най-добрия в света

Той извършва 415,5 квадрилиона операции в секунда

23.06.2020 | 11:15 Редактор: Ивет Арабова
Японски суперкомпютър бе избран за най-добрия в света

Японският суперкомпютър Fugaku е на първо място в доклада на групата международни експерти TOR-500, съобщи агенция Kyodo.

Fugaku е съвместен проект на Японския изследователски институт за физико-химични изследвания RIKEN и Fujitsu. Намира се в изследователския център на института. В секунда той извършва 415.5 квадрилиона операции. Това е почти три пъти повече от суперкомпютъра на Американската национална лаборатория "Oak Ridge“, който беше на първо място в класацията през ноември миналата година с показател 148,6 квадрилиона операции в секунда.

В допълнение към показателите за скорост, Fugaku зае първо място в категорията за метод за обработване на данни, който се използва при компютърна симулация и моделиране на процеси, в категорията за способността за самообучение на изкуствения интелект и в областта на изчисляването и анализа на големи обеми данни.

Досега нито един компютър в света не успявал да заеме първото място в четири от шестте категории, предава БГНЕС.

Японският суперкомпютър е на челно място в класацията за първи път от 9 години след предшественика си "Кей“, който също се намираше в RIKEN. Второто и третото място в списъка заемат суперкомпютри от САЩ, 4-то и 5-то място е за суперкомпютри от Китай. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК