Apple и Google вече с достъпна система за информация относно Ковид-19

Тя помага на властите за приложения, които да уведомяват потребителите, ако са били в контакт със заразен

21.05.2020 | 11:16 Редактор: Юлия Христова
Apple и Google вече с достъпна система за информация относно Ковид-19

Американските компании Apple и Google направиха достъпни своите технологични инструменти за получаване на информация и известия относно коронавируса. Целта е с новите подобрения на системата да се помогне допълнително на здравните власти и да получават повече информация за това кой е заразен с коронавирус, съобщава Bloomberg.

Система, която се нарича Exposure Notification, помага на властите да разработят приложения, които да уведомяват потребителите, ако са били в контакт с човек, дал положителна проба за коронавирус. Потребителите, които са свалили приложението за съответния регион, ще могат да обновят статуса, ако дадат положителна проба за вируса. След това системата ще уведомява потребителите, които са влезли в контакт с това лице, пише bloombergtv.bg.

"Адаптирането към използването на това приложение е ключът към успеха и вярваме, че силната защита за поверителност ще насърчи повече хора да използват приложението“, се посочва в съвместна позиция на Apple и Google.

Някои правителства критикуват системата, защото тя не позволява на здравните власти да съхраняват информация за това кой е заразен с вируса и да проследяват къде се разпространява. Вместо това системата просто уведомява потребителите, които са влезли в контакт със болен от коронавирус.

Все пак Google и Apple направиха някои промени в системата след препоръки от страна на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, местните здравни власти в страната и редица експерти. Една от тях позволява на здравните власти да се свържат с влезлите в контакт със заразен от коронавирус.

Също така Google и Apple ще позволят събирането на допълнителни лични данни, като телефонни номера и пощенски код при позволение от страна на потребителите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК