Google блокирал по 18 млн. имейла дневно с фалшива информация за Ковид-19

Голямо количество от тях били представени като данни от СЗО

18.04.2020 | 09:55 Редактор: Ивет Арабова
Google блокирал по 18 млн. имейла дневно с фалшива информация за Ковид-19

Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива информация за Ковид-19 на потребители на Gmail, съобщи Google. Технологичният гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият лични данни. Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона "зарибяващи“ имейли на ден. През изминалата седмица почти една пета са били фалшиви имейли, свързани с коронавируса.

На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава Би Би Си.

Киберпрестъпниците също се опитват да извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа, като имитират публичните институции. Google твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99,9% от имейлите да достигнат до своите потребители, предава БГНЕС.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация. Те заявиха, че "все по-голям брой злонамерени киберактьори използват настоящата пандемия Ковид-19 за собствени цели“.

Снимка: Bloomberg/Gabby Jones

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК