ФБР: Хакери атакуват проучванията за лечението на Ковид-19

Не разкриват кои страни могат да стоят зад опитите

17.04.2020 | 15:02 Редактор: Ралица Братанова
ФБР: Хакери атакуват проучванията за лечението на Ковид-19

Старши експерт по киберсигурност от Федералното бюро за разследвания (ФБР) обяви, че чуждестранни правителствени хакери са атакували системите на компании, които провеждат проучвания за лечение на Ковид-19, респираторното заболяване, причинено от коронавируса, предава "Ройтерс".

Представителят на ФБР Тоня Угорец обяви пред участниците в онлайн дискусия, организирана от Aspen Institute и бюрото, че наскоро са установени действия на хакери, подкрепени от правителства. 

Атаките са били насочени към серия здравни институти и организации, занимаващи се с изследвания в сферата на здравеопазването, пише Investor.bg.

"Със сигурност наблюдаваме разузнавателна дейност и посегателства над част от тези институции, особено на онези, които публично обявиха, че работят по изследвания, свързани с Ковид-19”, коментира тя.

Угорец твърди, че има смисъл организациите, които работят по обещаващи възможности за лечение или потенциална ваксина, да обявяват публично своята работа. Въпреки това тя коментира, че последствието от тази публичност е, че други държави се насочват към тях и се интересуват от извличането на подробности за дейността им, а дори и към кражба на информация.

От ФБР не разкриват кои страни могат да стоят зад атаките и кои организации са станали техни цели.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК