И Facebook олекотява трафика в европейските мрежи

Компанията сваля качеството на видео стрийминга си

23.03.2020 | 21:02 Редактор: Ралица Братанова
И Facebook олекотява трафика в европейските мрежи

Американският технологичен гигант Facebook обяви, че временно ще намали качеството на видеострийминга в основната си платформа, както и в приложението Instagram в Европа. Целта е да помогне за избягването на потенциални проблеми с мрежата в момент, в който европейците работят от вкъщи заради пандемията на коронавируса, предава Ройтерс.

"Ангажирани сме да работим с нашите партньори за управление на всякакви ограничения в широколентовия интернет през този период на силно търсене, като същевременно гарантираме, че хората са в състояние да останат свързани с помощта на приложенията и услугите на Facebook", посочва говорител на компанията.

По-рано тази седмица Netflix, YouTube, Amazon и Disney заявиха, че също ще намалят качеството на видеата си, пише Investor.bg.

Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон призова стрийминг платформите да олекотят интернет мрежата, за да се даде възможност на електронното здравеопазване и системите за домашно обучение на ученици и студенти да работят безпроблемно, след като учебните заведения в Европа останаха затворени предвид пандемията.

Макар че европейските телекоми твърдят, че мрежите им могат да се справят с ръста на трафика на данни до този момент, има притеснения, че може да се стигне до претоварване, тъй като все повече хора работят от домовете си.

Netflix и YouTube казаха, че ще намалят качеството за 30 дни, докато Disney заяви, че ще направи понижение с 25% във всички европейски страни, в които ще пусне Disney+ скоро.

Видеостриймингът може да достига около две трети от трафика във фиксираните и мобилните мрежи.

Снимка: George Frey/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК