Как изкуственият интелект може да помогне за овладяването на пандемията?

Надеждата е, че компютрите ще бъдат в състояние да сканират по-бързо проведените досега изследвания

17.03.2020 | 21:20 Редактор: Юлия Христова
Как изкуственият интелект може да помогне за овладяването на пандемията?

Световната здравна организация(СЗО) и Центровете за контрол и предотвратяване на болестите в САЩ съобщиха, че искат да помогнат за установяване на произхода и предаването на коронавируса, за да се улесни разработването на ваксина и терапевтични методи. Коронавирусът предизвиква респираторното заболяване Ковид-19.

Надеждата е, че компютрите ще бъдат в състояние да сканират по-бързо проведените досега изследвания и да открият факти, които може да са убягнали на хората, каза главният технологичен инспектор на САЩ Майкъл Крациос пред журналисти.

Машинното обучение - форма на изкуствен интелект, при която се използва софтуеър, създаден да засича определени модели в масивите информация, вече се използва в здравеопазването и в други сектори и индустрии за обобщаване на данните от големи текстови масиви, пише БНР.

Преди да може да извежда изводи и да прави заключения, софтуеърът за машинно обучение трябва да анализира милиони единици данни със сходно съдържание.

В новата база данни засега са включени 13 000 статии за коронавируса, което улеснява софтуеъра в анализа, каза Крациос. Базата данни съдържа и откъси и обобщения от още 16 000 статии, пише БНР.

Базата данни е създадена от Гугъл от услугата Кагъла(Kaggle), която е популярен инструмент за организиране онлайн на състезания по машинно обучение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК