Все повече страни затварят границите си заради Ковид-19 (Обновена)

САЩ обяви извънредно положение

13.03.2020 | 20:36 Редактор: Наталия Тотева

Съединените щати обявиха извънредно положение като мярка за справяне с коронавируса.  Европа отпуска 37 млрд. евро за борба с разпространението на коронавируса. Брюксел е против пълната блокада, но все повече страни затварят границите си. 

Испания обяви извънредно положение. Тя е страната с второто най-голямо огнище на вируса в Европа. Заразените в световен мащаб са над 140 000, а жертвите са близо 5000.

Чехия затвори границите си. В страната не работят ресторанти и барове. Австрия затваря всички магазини, освен хранителните и аптеките. Те ще работят до 15 ч. Брюксел подкрепя всички мерки, стига да не са едностранни. 

"Европейската комисия настоява страните членки да се чувстват свободни да взимат всякакви мерки, които преценят за необходимо за справяне със ситуацията" посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В Белгия училища, кафенета, ресторанти и някои магазини са затворени.

След няколко дни принудителна изолация, жителите на италианския град Сиена започнаха да пеят от къщите си, тъй като имат забрана да излизат. 

В Италия е най-голямото огнище на заразата в Европа. Следват Испания, Германия и Франция. На Апенините на 100 000 души има 318 болнични легла. Най-много са в Германия - 800. Във Великобритания са 254.

Франция затваря всички училища, детски градини, университети в опит да овладее разпространяването на коронавируса в страната. 

"Защитата на най-уязвимите е основен приоритет. Ето защо настоявам всички хора на възраст над 70 години, страдащи от хронични заболявания или респираторни проблеми, хора с увреждания, да останат в домовете си колкото е възможно повече", коментира френският президент Емануел Макрон.

В Турция има втори случай на заразен. Цялото румънско правителство е под карантина. 

За 14 дни в изолация ще са канадският премиер Джъстин Трюдо и съпругата му. Причината - Софи Грегоар е дала положителна проба за коронавирус.

Австралийският външен министър също е с положителна проба. Първи случай на зараза с коронавирус е установен в централата на ООН в Ню Йорк. Непал отмени всички експедиции на Еверест.

Американският щат Ню Йорк обяви извънредно положение. Затварят се театрите на "Бродуей", както и увеселителният парк "Дисниленд" в Калифорния. 

Спортът в Европа също е под ключ. Ковид-19 отмени и планираната визита на кралското семейство Чарлз и Камила в Босна.

103-годишна жена е преборила коронавируса само след шест дни лечение в болница в Ухан. Прeдишният рeкoрдьoр бe китaeц нa 101 гoдини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК