Блокират достъпа на Huawei до американските банки?

Това е опит да се попречи на китайския телекомуникационен гигант след провала на предходните санкции

13.03.2020 | 23:06 Редактор: Ралица Братанова
Блокират достъпа на Huawei до американските банки?

Американски депутати планират да представят проектозакон, който ще може да се ползва за блокиране на достъпа на Huawei Technologies до американски банки за определени трансакции.

Това е опит да се попречи на китайския телекомуникационен гигант след провала на предходните санкции, целящи ограничаването на бизнеса му.

Планът предвижда забраняването на американски компании да участват в "значителни" трансакции с чуждестранни компании, които произвеждат телекомуникационно оборудване и са ангажирани с индустриален шпионаж.

"Време е администрацията на Тръмп да предприеме бързи и сериозни действия за блокирането на достъпа на Huawei до американската финансова система", твърди демократът Чарлс Шумър, допълвайки, че позволяването на Китай да доминира глобалните 5G мрежи чрез Huawei представлява заплаха за националната сигурност.

Huawei не е отговорила на запитванията за коментар.

Проектозаконът е част от по-широката кампания срещу Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, след като компанията продължи възхода си въпреки американските санкции.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК