Първи европейски завод на Huawei във Франция

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света ще инвестира 200 млн. евро в първата фаза на проекта

28.02.2020 | 14:43 Редактор: Юлия Христова
Първи европейски завод на Huawei във Франция

Huawei ще изгради първия си европейски завод във Франция, обяви председателят на компанията днес. Това се случва в момент, в който китайският гигант в областта на телекомуникационното оборудване търси начин да успокои притесненията по света, свързани с обвиненията на Съединените щати, че Пекин използва оборудване на компанията, за да извършва шпионаж, предава Ройтерс.

Лян Хуа твърди, че най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света ще инвестира 200 млн. евро (217 млн. долара) в първата фаза на проекта. Лян обяви, че мястото ще създаде 500 работни места, пише investor.bg.

Huawei е центъра на криза, свързана с атаките на САЩ срещу Китай във връзка с 5G – следващото поколение мобилни технологии. Европа се превърна в основно поле за тази битка. Huawei отрича нейното оборудване да е заплаха за националната сигурност.

"Това място ще снабдява целия европейски пазар, не само френския“, коментира Лян на пресконференция.

Очаква се 5G технологията да увеличи скоростта и капацитета на комуникациите, поради което ще скочи броят на връзките между милиарди свързани устройства – от умни хладилници до автономни коли.

Не е ясно дали решението на Huawei е получило благословията на френския президент Еманюел Макрон, който ухажва чуждестранни инвеститори и поведе вълната от предупреждения за китайското навлизане в икономиката на Европейския съюз.

Лян коментира, че Huawei е обявила плана на групата пред френското правителство.

"Tова не е офанзива с цел очароване“, допълва той.

Франция е в ранна фаза на пускането на 5G мрежата и все още не е избрала на кои доставчици ще разчита.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК