Плановете на САЩ за 5G конкурент на Huawei можели да бъдат "предизвикателство“

Вашингтон настоява, че Huawei носи риск за националната сигурност, тъй като според САЩ оборудването ѝ може да се ползва за шпионаж

22.02.2020 | 09:40 Редактор: Юлия Христова
Плановете на САЩ за 5G конкурент на Huawei можели да бъдат

Плановете на Съединените щати да създадат 5G конкурент на Huawei могат да бъдат "предизвикателство“, обяви един от висшите мениджъри на китайската компания през CNBC. Коментарът е направен в момент, в който призивите от американските власти да намерят алтернативи за следващото поколение мрежи нарастват, пише CNBC.

Вашингтон настоява, че Huawei носи риск за националната сигурност, тъй като според САЩ оборудването ѝ може да се ползва за шпионаж от страна на Пекин. Huawei отрича тези обвинения, пише Investor.bg.

Отвъд това да разчита на Ericsson и Nokia, САЩ също така търсят алтернативи на телекомуникационното оборудване на Huawei.

В интервю за CNBC Пол Сканлан, главен технологичен директор на мрежовия бизнес на Huawei, обясни, че за създаването на техническите стандарти и реалното имплементиране на 5G са били нужни около 10 години.

Запитан какво ще се случи, ако САЩ създадат бързо алтернатива на Huawei, Сканлан заяви: "Това ще бъде предизвикателство“.

Сенаторът републиканец Марко Рубио и група от депутати по-рано тази година предложиха "предоставянето на над 1 млрд. долара за инвестиция в базирани на запад алтернативи на китайските доставчици на оборудване Huawei и ZTE”.

Междувременно Лари Кудлоу, икономическият съветник на Белия дом, заяви в интервю за Wall Street Journal, че "по принцип, по-голямата идея е всичко в американската 5G архитектура и инфраструктура да бъде направено от американски фирми“. Той допълни, че Ericsson и Nokia могат да бъдат част от всичко това.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК