Китай защити Huawei и обвини САЩ в лицемерие

Америка твърди, че Huawei представлява риск за националната сигурност

18.02.2020 | 16:30 Редактор: Тодор Петров
Китай защити Huawei и обвини САЩ в лицемерие

Китай обвини Съединените щати за прилагане на двойни стандарти по отношение на критиките към телекомуникационния гигант Huawei, повдигайки отново обвиненията, че Вашингтон подслушва телефона на германския канцлер Ангела Меркел, информира CNBC.

Съединените щати твърдят, че китайската Huawei представлява риск за националната сигурност, а нейното телекомуникационно оборудване може да бъде ползвано от Пекин за шпиониране на американски граждани. Huawei многократно е отричала тези обвинения.

Американският посланик в Германия туитна, че президентът Доналд Тръмп го е инструктирал "да изясни, че всяка страна, която избере да използва ненадежден 5G доставчик, ще застраши възможността ни да споделяме секретна информация и такава на най-високо ниво".

САЩ са притеснени, че Huawei има близки връзки с Комунистическата партия в Китай. Huawei твърди, че никога не би дала потребителски данни на правителството.

В отговор на туита на Гренъл, говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин обвини САЩ в лицемерие, пише Investor.bg.

"Кого заплашва той? Кой е истинската заплаха? Спомнете си, че Сноудън заяви, че САЩ са шпионирали телефона на канцлера Меркел", написа тя в Twitter.

Германия е следващото бойно поле между САЩ и Huawei, след като Великобритания все пак допусна фирмата до 5G мрежата, макар и не в самото ѝ сърце. Германия все още не е решила дали да изключи Huawei.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страница ни във Facebook ТУК