Huawei представи обновена версия на своя сгъваем телефон

Новото устройство струва почти 2500 евро

25.02.2020 | 11:52 Редактор: Юлия Христова
Huawei представи обновена версия на своя сгъваем телефон

Една година след премиерата на първия си сгъваем смартфон, китайската технологична компания Huawei Technologies Co. представи обновена версия на своя сгъваем телефон. При новия Mate XS шарнирният механизъм е изцяло преработен, заяви в понеделник Ричард Ю, ръководител на потребителското подразделение на Huawei - Consumer Business Group. Първоначално презентацията трябваше да се проведе в рамките на Световния мобилен конгрес MWC в Барселона, който бе отменен поради опасността от новия коронавирус.

Новото устройство е оборудвано с по-мощния процесор Kirin 990 5G. То струва почти 2500 евро – с 200 евро повече от първия сгъваем смартфон Mate X преди година. Устройството трябва да се предлага на по-важните пазари от средата на март, пише Investor.bg.

Първото поколение на сгъваемия телефон Mate X досега се продаваше предимно в родината. Този път Huawei го представя в Европа и заяви, че продуктът е по-издръжлив от първата версия и има по-бърз процесор и 3D графика.

Когато е сгънат, Mate Xs има 6,6-инчов дисплей, който е малко по-голям от iPhone 11 Pro Max на Apple Inc. Но когато се отвори, устройството на Huawei се превръща в 8-инчов таблет. 

Mate Xs идва с четворната Leica SuperSensing камера - съставена от 40MP SuperSensing камера, 16MP широкоъгълна камера, 8MP телефото камера и сензор за 3D дълбочина на полето, Leica системата се възползва от сгъваемата архитектура като играе ролята едновременно на предна и задна камера, което е голямо удобство в различни ситуации.

Заради американските санкции обаче Mate XS ще се появи без важни приложения на Google.

Huawei е в черния списък на администрацията на президента Доналд Тръмп от май 2019 г. Това означава, че на американските компании е разрешено да поддържат бизнес отношения с китайската група със строги ограничения. За повечето модели смартфони от Huawei все още има един вид гратисен период, в който разработчикът на Android Google може поне частично да сътрудничи.

За новите смартфони на Huawei, които се появиха на пазара след май, достъпът до важни услуги на Google остава заключен. Те включват Google Mobile Services, приложения като YouTube и Maps, както и инфраструктурата на Play Store за изтегляне на приложения.

Бойкотът засяга новите топ модели Mate 30 и Mate 30 Pro. Собствениците на тези устройства могат сами да инсталират липсващите приложения на своето устройство, използвайки така наречения Sideload. Google обаче изрично предупреди за тази процедура през уикенда. Със Sideload се заобикаля официалният Play Store и приложенията се инсталират директно с помощта на APK файл. Google подчерта, че Sideload застрашава сигурността на смартфона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК