Huawei ще прави 5G мрежа в Германия на фона на политическа съпротива

Кабинетът в Бундесрепубликата се обяви против забраната за китайската фирма

12.12.2019 | 23:03 Редактор: Ивет Арабова
Huawei ще прави 5G мрежа в Германия на фона на политическа съпротива

Huawei Technologies си осигури възможност да изгради част от германската 5G инфраструктура, засилвайки позицията си в най-голямата европейска икономика въпреки призивите на някои депутати за забраняване на достъпа на китайската компания, пише Wall Street Journal.

Telefonica, един от трите големи телекомуникационни оператора в Германия, зави, че планира да използва оборудване на Huawei и на финландската Nokia, за да изгради новото поколение мрежа в страната – въпросът е това оборудването на Huawei да отговаря на правителствените стандарти за сигурност, предава Investor.bg.

Това се случва в момент на политически дебати в Германия за това дали Huawei да бъде допусната да доставя оборудване за мобилни мрежи или да получи забрана. Всичко това е свързано с опасенията, че телекомуникационното оборудване на китайския гигант може да бъде ползвано за шпионаж от страна на Китай.

Наскоро германското правителство се обяви против пълната забрана за Huawei, но депутати от управляващата коалиция заплашиха да се борят за изменение на закона за сигурност на далекосъобщенията, което на практика да доведе до изключването на китайската фирма.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК