Huawei с последен опит да преодолее забраната в САЩ

Адвокатите на китайския гигант смятат, че наказанията са смъртоносни

19.09.2019 | 17:15 Редактор: Ивет Арабова
Huawei с последен опит да преодолее забраната в САЩ

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies Co. прави последен отчаян опит да отмени американския закон, който забранява на федералните агенции и подизпълнители да купуват или използват оборудването на китайския телекомуникационен гигант поради предполагаемия риск за националната сигурност на САЩ, информира Investor.bg.

Адвокатите на Huawei ще се явят във федерален съд в четвъртък, за да убедят съдиите, че законът е противоконституционен опит на Конгреса да прогони компанията извън страната, като наложи „смъртно наказание“ заради предполагаеми минали престъпления и асоциации с китайското правителство.

Ако Huawei надделее и отмени забраната, това може да има последици за търговската война между САЩ и Китай. Санкциите срещу компанията осигуряват на САЩ предимство в търговските преговори, пояснява пред Bloomberg Алън Сайкс, професор по право в университета в Станфорд.

"Понякога изглеждаше така, сякаш Тръмп е готов да търгува със санкциите“, каза Сайкс в телефонно интервю. "Ако това предимство по някакъв начин изчезне, тогава възможността да се търгува също ще намалее".

Най-голямата китайска технологична компания може да се изправи пред трудна битка в съда, стараейки се убеди американския окръжен съдия Амос Мацант в Шърман, Тексас, че е наказана „без изслушване или съдебен процес“ по раздел 889 от Закона за националата отбрана през 2019 г. Мярката забранява на федералните агенции и изпълнители да използват рутери, превключватели и друго оборудване, произведено от Huawei и китайската ZTE Group.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във фейсбук ТУК