2030 г.: Изкуственият интелект предизвиква търсене на хора с философски профил

Очакват ли ни ключови обрати в развитието на планетата?

26.02.2020 | 23:13 Редактор: Наталия Тотева
2030 г.: Изкуственият интелект предизвиква търсене на хора с философски профил

Досегашните тенденции не са достатъчни са цялостно прогнозиране на бъдещето, според публикация на "Дойче банк" в сборника "Светът през 2030 година". Анализаторите формулират 24 прогнози.

Масовото навлизане на изкуствения интелект (ИИ) ще доведе до голямо търсене на висшисти с философски и лингвистичен профил, поради слабостта на ИИ по отношение взимането на морални решения.

 Част от статиите са относно бъдещето на финансово-паричните отношения. Според една от прогнозите в края на започващото сега десетилетие "окончателно ще отслабнат" онези сили, които поддържат сегашната световна валутна система. 

Правителствените дългове по света са достигнали рекордно високо равнище. Това подрива доверието в една система, която  не гарантира златното или сребърно обезпечение на валутите.

Според анализаторите от "Дойче банк" се очаква разцвет на "алтернативните валути" като златото и криптовалутите. Пречки пред разпространяването на криптовалутите може да поставят различните регулатори, но решаваща ще бъде политиката на двете страни с най-голямо население в света. 

Разплащането чрез смартфони набира все повече скорост, подчертават анализаторите, като дават като пример Китай. Някои прогнози са посветени на развитието на изкуствения интелект през следващите десетилетия. Очаква се електромобилите да продължат настъплението си, но това не важи за автономните автомобили. Едва ли безпилотните автомобили ще успеят са се наложат до 2030 г., информира "Дойче Веле", цитира Dnes.bg.

Възможно е електромобилите да завладеят една пета от пазара на нови коли, а през 2040 – половината. Смята се, че около 2030 година може да се осъществи и визията за летящия автомобил. Според друга тяхна прогноза, предстои бум на безпилотните летателни апарати с бизнес-предназначение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК