Следенето с изкуствен интелект трябва да се случва при ясни правила

САЩ и Китай доминират в технологията за лицево разпознаване

11.02.2020 | 17:21 Редактор: Юлия Христова
Следенето с изкуствен интелект трябва да се случва при ясни правила

Много хора се притесняват от нерегламентирано подслушване, затова не е лошо да има правила. Водим разговори с наши приятели за нещо, което е различно от интересите ни, и после виждаме реклама във Facebook. За мен това не е правилно. Технологиите за лицево разпознаване са добри, когато се използват за важни за обществото цели - например издирването на хора. Но използването на такива технологии в магазин - тип "аз знам какво купуваш и като влезеш ще пратя при теб продавач да те консултира", не смятам, че е добре. Това е мнението на Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг", изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Все още правилата не са във финализиран вид, говорим за принципни положения. Целта е да се гарантира, че при използване на такъв тип технологии няма да бъдат накърнявани човешките права и свободи. Идеята е да има прозрачност и да се гарантира, че няма да има дискриминативни стереотипи при функциониране на изкуствения интелект", коментира и адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт към Фондация „Право и Интернет“.

Експертите коментираха правилата, които Европейският съвет въвежда за използване на изкуствения интелект.

Десислава Кръстева уточни, че европейската уредба посочва, че не бива никой да бъде подслушван без да знае.

"САЩ и Китай доминират в технологията за лицево разпознаване, там има пазар. В Европа е трудно, а тук полиция, правораздавателните органи купуват пак американски и китайски софтуер, а не европейски", обясни Алексиев.

По думите му има и друг проблем – продукт на израелски компании, които позволяват подслушване на всеки телефон. "Ние си носим микрофон в джоба", коментира той и даде пример, че тези технологии не са толкова скъпи и това не е редно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК