Изкуствен интелект на Google засича рак на гърдата

Моделът е поредната крачка на компанията в посока развиване на решения в здравеопазването

02.01.2020 | 15:10 Редактор: Кристина Крумова
Изкуствен интелект на Google засича рак на гърдата

Звеното за здравни проучвания на Google обяви, че е разработило система с изкуствен интелект, която може да засича в същата или по-голяма степен рак на гърдата, колкото радиолозите според ново проучване. Но докторите все пак изпреварват машините в част от случаите, пише в. Wall Street Journal, цитиран от investor.bg.

Моделът, разработен от международен изследователски екип, е засякъл ракови образувания, които не са били открити или са намалили фалшивите сигнали за рак за пациентите, които всъщност не са болни, сочи изследването, публикувано в изданието Nature.

Данни от хиляди мамограми на жени във Великобритания и САЩ са били използвани за обучаване на системата с изкуствен интелект. Но алгоритъмът все още не е готов за кличнично използване, посочват учените.

Моделът е поредната крачка на Google в посока развиване на решения в здравеопазването. Компанията създаде подобни системи за засичане на рак на белите дробове, офталмологични болести и бъбречни проблеми.

Същевременно Google и компанията ѝ майка Alphabet са обект на критики, свързани с използването на пациентски данни. Сделка с Ascension, втората по големина здравна система в САЩ, позволи на Google да използва изкуствен интелект, за да събира лична, разпознаваема здравна информация от милиони пациенти, за да подобри процесите си и здравната грижа.

Радиолозите и експертите в сферата на изкуствения интелект твърдят, че новият модел е обещаващ, а представители на Google Health споделят, че системата евентуално ще може да помага на лекарите в откриването на рак на гърдата и ще повиши ефективността на разчитането на мамографските снимки.

"Това е огромна възможност, не само при рака на гърдата, но и в по-широк смисъл, да използваме този тип технологии, за да направим скрининга по-точен", коментира Доминик Кинг, ръководителят на Google Health във Великобритания.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК