България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Едва 14% от случаите на рак на гърдата се диагностицират рано

Симптомите са различни, а в основата е диагностиката, посочват лекари

10.10.2019 | 08:19 Редактор: Юлия Христова

Светът посвещава месец октомври на борбата с рака на гърдата. Всяка година 3100 българки научават тежката диагноза. Ако това се случи навреме, лечението е възможно почти на 100% процента. За жалост обаче само 14% от случаите се диагностицират на ранен етап, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. А всичко е въпрос на няколко минути, абсолютно безплатно. 

"Искам да уточня, че скрийнинг представляват прегледи на пациенти без оплаквания. Модерните апарати за мамография са достатъчно чувствителни да хванат заболяването в ранен стадий. Повечето пациенти, които идват обаче, са усетили нещо, което не е правилно", посочи за "България сутрин" д-р Мариела Василева от Александровска болница. 

По думите ѝ всяка жена трябва да има добро чувство към собственото си здраве. В България има няколко практики, които липсват, а биха променили начина на лечение на пациента.  

По думите на доц. Свилен Маслянков много пациенти отиват да се прегледат, водени от това, че е безплатно, а е важно да се възпита отношение към здравето.  

"Това е лечим проблем. Симптомите са различни, а в основата е диагностиката. Всяка жена в зряла възраст нека заповяда при нас", посочи той. 

Прегледите се поемат от Касата, а в подкрепа на световната кампания десетки български болници преглеждат и без направление.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК