Колко ефективна е новата прозрачност в Google?

С реклами в YouTube компанията е реализирала приходи за 4,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие

10.02.2020 | 14:40 Редактор: Юлия Христова
Колко ефективна е новата прозрачност в Google?

Облачният бизнес на Google е генерирал приходи за 2,6 млрд. долара през четвъртото тримесечие - с 53 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. С реклами в YouTube компанията е реализирала приходи за 4,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което е с 31 процента повече спрямо предната година. Това не включва приходите от абонаменти за премиум клиенти. Това са по-скоро скромни данни за облака и по-добри за YouTube, а новият шеф Сундар Пичай обещава, че за двете подразделения все още има по-голям потенциал, пише investor.bg.

Сегашната откритост на Alphabet идва по принуда отвън и по този начин е символ на това колко крехка е промяната в технологичната група след напускането на нейните основатели Лари Пейдж и Сергей Брин. През 2018 г. Alphabet в продължение на месеци осъществи чудесно пасивно-агресивна размяна на писма с американския борсов регулатор SEC за това дали неговите инвеститори трябва да знаят за многомилиардните приходи на нейните дъщерни дружества.

Аргументът на Alphabet: тъй като директорът на YouTube Сюзън Войчицки или директорът на облачния бизнес Томас Куриан докладват на директора на Google Пичай, а не на директора на Alphabet Лари Пейдж, то последният изобщо не знаел данните и не можел да ги предаде на инвеститорите. Софистика, която борсовият регулатор най-накрая недоволно прие. Сега обаче Пичай ръководи както Google, така и Alphabet, и този аргумент отпадна.

Инвеститорите в Google обаче остават на тъмно, що се отнася до това до каква степен новите стрийминг услуги потискат маржа на YouTube. Никой не знае до каква степен успехите на бизнес подразделенията могат да бъдат приписани само на изключително печелившия рекламен бизнес с търсачката. Google може да продължи да субсидира отделни области по забавен начин.

Половинчатата прозрачност на Alphabet разкрива структурен проблем: технологичните компании са толкова популярни и властващи на борсата, че сами могат да определят нивото на прозрачност в своите отчети. Акциите на Alphabet поскъпнаха с 33 на сто през 2019 г.

Alphabet току-що беше приет в изключителния клуб от компании с трилионна оценка. Докато растежът остава двуцифрен, едва ли може да се очаква, че концернът ще позволи да надникнем още по-дълбоко в данните му.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК