Руският Google доставя хранителни продукти за четвърт част

Първоначално Yandex доставя хранителни продукти от Metro, преди да премине към директни договори

28.01.2020 | 23:00 Редактор: Юлия Христова
Руският Google доставя хранителни продукти за четвърт част

В Москва онлайн поръчките, доставени само за 15 минути с велосипед, сигнализират какво може да бъде бъдещето на пазаруването, пише Bloomberg.

Най-голямата руска технологична компания Yandex доставя хранителни продукти в домовете в Москва в рамките на четвърт час, като го прави безплатно. Нейната нова онлайн услуга Lavka има специални малки складове в столицата, снабдени с около 2 хил. артикула и използва куриери на колела, за да достави поръчките си. Стратегията ѝ е да изгради пазарен дял като удобен дигитален магазин – място, към което потребителите се обръщат за ежедневни продукти, доставени директно до вратите им.

Yandex е основана преди 2 десетилетия като търсачка на Google, като оттогава навлезе на местния пазар на таксита и стартира редица дигитални услуги, включително доставки от ресторанти, като надмина 127 млрд. рубли (2 млрд. долара) от продажби. Последните действия на компанията идват на фона на някога бавното навлизане на електронната търговия в Русия, което започва да се ускорява. Много други компании вече предлагат доставка на хранителни стоки, но бързината на Yandex е сериозна крачка напред.

“Видяхме, че търговците на дребно са твърде бавни, за да доставят, докато стартъпите за доставки, които работят с магазини, нямат достъп в реално време до асортиментите им и често трябва да заменят продукти в поръчките“, коментира представител на компанията. Той посочва, че именно това е накарало Yandex да се съсредоточи върху развитието на мини складове със възможност за супер бърза доставка.

Yandex навлезе в бизнеса с онлайн магазини за хранителни стоки в Русия миналата година, насочвайки се към пазар, който според изследователската INFOLine може да нарасне петкратно до 2023 г., достигайки 200 млрд. рубли. Двамата най-големи играчи на него са Utkonos и Perekrestok.ru, звено на X5 Retail Group.

Първоначално Yandex доставя хранителни продукти от Metro, преди да премине към директни договори с дистрибутори и производители. В края на 2019 г. компанията има 50 склада и цели да покрие цяла Москва с около 200 складови помещения до края на настоящата година, като същевременно разшири услугите си до Санкт Петербург.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК