Цената на петрола - с най-голям ръст от 3 години насам

На годишна база цената на суровия петрол тип Брент се е повишила с около 24%

01.01.2020 | 10:35 Редактор: Василена Василева
Цената на петрола - с най-голям ръст от 3 години насам

Цените на петрола се понижават в последния ден на годината, но все пак отчитат най-големия си годишен ръст от 2016 г. насам, подкрепени от разведряването в отношенията между САЩ и Китай и съкращаването на суровинното производство от страна на ОПЕК+, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 10 цента или 0,15% до ниво от 66,58 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 61,54 долара за барел, което е понижение от 14 цента или 0,23%.

На годишна база цената на суровия петрол тип Брент се е повишила с около 24% през 2019 г., а тази на WTI е нараснала приблизително с 36%.

"Цените на петрола последваха общия спад в търсенето на рискови активи в края на годината, въпреки покачването на напрежението в Близкия изток и инерцията на осъществилия се през миналата седмица бичи пазара на суровината, тъй като изглежда, че глобалните играчи губят част от празничния си оптимизъм“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег на Азия в AxiTrader.

Напрежението в Близкия изток остава високо, след като САЩ извършиха въздушни удари срещу лагерите на паравоенната групировка Катиб Хизбула в Ирак и Сирия. Продукцията от нефтеното находище Насирия в Ирак беше възобновена в понеделник, след като през уикенда протести за кратко спряха производството.

Очаква се също така американските запаси на суров петрола да са намалели с около 3,2 милиона барела през седмицата, завършила на 27 декември, показа предварителна анкета на Ройтерс, публикувана в понеделник. Официалните данни ще бъдат публикувани в петък.

Съединените щати са напът да станат нетен износител на петрол на годишна база за първи път през 2020 г., като се очаква производството на страната да нарасне с 930 000 барела на ден до рекордните 13,18 милиона барела на ден през следващата година. Това съобщиха от американската Агенция за енергийна информация по-рано този месец.

Снимка: Reuters

Цялата статия четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК