Цените на петрола отбелязват връх за последните три месеца

Пекин и Вашингтон се намират много близо до постигане на споразумение

13.12.2019 | 21:01 Редактор: Кристина Крумова
Цените на петрола отбелязват връх за последните три месеца

Цените на петрола се повишават в петък, достигайки най-високите си стойности за последните три месеца. Това се случва, след като президентът на САЩ Доналд Трумп обяви, че Пекин и Вашингтон се намират много близо до постигане на споразумение, което да сложи край на продължителната търговска война между двете най-големи икономики в света, информира CNBC.

Според Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets, понижението на стойностите на американския долар, в сравнение със силния паунд, също е спомогнало за повишаване на суровинните цени.

Отразявайки оптимизма на инвеститорите по отношение на евентуалния край на търговското противоречие, азиатските борсови индекси достигнаха най-високите си стойности от няколко месеца насам, след като индексите на Wall Street отново отчетоха рекордни повишения в четвъртък.

Междувременно Белият дом се съгласи да отмени някои мита за китайски стоки и да намали други в замяна на обещание от страна на Пекин за увеличаване на покупките на селскостопанска продукция от САЩ.

Въпреки че една търговска сделка, която би сложила край на несигурността, би могла да подпомогне търсенето на петрол в близко бъдеще, опасенията за търсенето в дългосрочен план остават заради нарастващото ниво на доставките.

Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира рязко покачване на световните запаси въпреки споразумението в рамките на ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията в производството.

На стоковите пазари цената на златото бележи спад от 0,14% до ниво от 1470,30 долара за тройунция.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК