Данък „вредни храни” и мястото на държавата

Красен Станчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Емил Георгиев, председател на ПП ДЕОС

22.06.2015 | 12:45 Редактор: Дориана Ранкова
Данък „вредни храни” и мястото на държавата

Гостите в студиото на Boom&Bust, Красен Станчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и Емил Георгиев, председател на ПП ДЕОС, коментираха данък "вредни храни" или част от предложенията на Министерство на здравеопазването чрез акцизи върху тях да се подобрят здравни навици и вкусове.

 

Красен Станчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", коментира, че идеята за опазване на здравето на гражданите от страна на държавата чрез налагане на акцизи върху вредни храни не е нова, от 1933 година в Германия това е ползвана мярка. Икономистът изрази мнение, че това, което държавата се опитва да наложи е алогично и няма да изпълни целите които са заявени, включително и фискалните такива.


Емил Георгиев, председател на ПП ДЕОС, изрази обратната позиция, че проблемът със здравето е обществен такъв, и когато се налага и трябва определена политика да се наложи е в плюс на по-голяма част от населението, тогава тя трябва да се приложи. Важно е каква е крайната цел, за да се спре даден нежелан ефект е като хората бъдат по-информирани

 

Още за философския спор трябва ли държавата да се намесва в избора търсейки протекция на здравето, и трябва ли да има по-високи осигуровки за хората, които не правят профилактичен преглед, може да видите в следващия видео материал: