Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Радислав Наков: Здравната реформа е авангардна стъпка напред

20.06.2015 | 21:23 Редактор: Весела Гиздева
Д-р Радислав Наков: Здравната реформа е авангардна стъпка напред

Болниците на са мотивирани да наемат млади лекари. Завършилите медици трябва да се назначават на трудови договори, да не плащат такси за специализация и да получават адекватно възнаграждение, но това не се случва. Това коментира в предаването "Денят Он Ер" д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност.  Пред Ивайло Лаков медикът посочи, че според анкета, направена сред младите лекари, 71% от тях искат да напуснат България и да работят зад граница.

Причината е ниското заплащане у нас. И даде за пример себе си. Д-р Радислав Нанков е на 26 години, специализант е в  УМБАЛ  „Царица Йоанна“ ИСУЛ и месечно получава 450 лева. От тях дава 180 лева за таксата за специализация.  Ако работи в Германия, месечно би получавал 2500 евро.  Д-р Нанков обясни, че не учи медицина за да забогатее , а защото иска да помага на хората.

Младият медик коментира и здравната реформа на министър Петър Москов. Определи я като авангардна и стъпка напред. Интересно за д-р Нанков обаче било как ще се реализира.  Лекарят каза още, че реформа в здравния сектор не е правена от години и ако не бъде реализирана положението в здравеопазването ще стане още по-тежко. Той го обвърза и с заплащането в сектора и обясни, че ако няма промяна, няма да има и ръст на заплати.

Д-р Радислав Наннов коментира още, че моделът за разделянето на здравните услуги на два пакета се прилага в други страни и то с голям успех. Според него за разлика от останалите страни в Европа, у нас достъпът до лекарите е лесен.