Наредбата за двата пакета медицинска помощ ще е готова до октомври

Разделянето не е свързано с икономии, заяви здравният министър

17.06.2015 | 17:26 Редактор: Мариета Иванова
Наредбата за двата пакета медицинска помощ ще е готова до октомври

Предстои наредбата на Министерство на здравеопазването, която е свързана с основния и допълнителния пакет на заболяванията, да бъде издадена през октомври. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БТА и Investor.bg.

Той посочи, че в момента текат три процеса - формиране на основен и допълнителен пакет на заболяванията, извеждане на определени клинични пътеки от болничната в доболничната помощ и реалното остойностяване на дейностите.

Вчера депутатите приеха окончателно разделянето на два пакета медицински услуги, покриван от НЗОК, на основен и допълнителен.

„Разделянето на основен и допълнителен пакет на заболяванията не е свързано с икономии, а с политика, насочена към причинителите на лошите здравни показатели на населението”, обясни министър Москов. Няма нищо непрозрачно, подчерта той и допълни, че хората трябва да имат бърз достъп до качествено лечение.

По отношение на реалното остойностяване на дейността Петър Москов обясни, че сега не е ясно защо НЗОК плаща определена сума за дадена клинична пътека или клинична процедура, по какви критерии е определено, как се определя възнаграждението на лекарите и др. Извеждането на някои заболявания за лечение в доболничната помощ ще спести разходи, тъй като една процедура, извършена в болничната помощ, струва в пъти повече, отколкото в доболничната помощ, каза министърът.

Стопанските разходи на болниците също подлежат на анализиране. Ще се конкретизира и какви са натоварванията на апаратурата в различните лечебни заведения.

Минималната здравна осигуровка към момента е 16,80 лв, припомни министър Москов и изрази съмнение, че има хора, които не могат да си платят здравните осигуровки.

Пациентите, които не са здравно осигурени, ще могат да възстановят своите права, след като платят вноските си за период от пет години назад, приеха също вчера депутатите в Народното събрание.