НЗОК предлага поевтиняване на клиничните пътеки, лекарите го отхвърлиха

200 млн. лв. ще е дефицитът ако не се намерят пари

01.06.2015 | 16:42 Редактор: Васил Детелинов
НЗОК предлага поевтиняване на клиничните пътеки,  лекарите го отхвърлиха

Българският лекарски съюз отхвърли предложението на Здравна каса цените на клиничните пътеки да бъдат намалени с 16-18 %. Лекарската организация и Надзорния съвет на касата търсиха на няколкочасова среща на 1 юни 2015 решение на липсата на пари за здраве. НЗОК предупреди, че ако клиничните пътеки не бъдат намалени, в бюджета й ще се получи дефицит от 200 милиона лева. В интервю за Дарик радио управителят на Касата д-р Глинка Комитов каза, че съкращаването на средствата за клиничните пътеки ще е последното, което ще предложи като изход от кризата. Разговорите продължават следващата седмица.

Лекарският съюз е категоричен, че няма да се съгласи парите по клиничните пътеки да бъдат намалени. Съсловната организация очаква да дойдат пари от преизпълнение на приходите и предлага някои и медицински дейности да се извършват в доболничната помощ, а не в болницата. Но и не дават гаранции, че биха подкрепили такава мярка.

От НЗОК посочиха, че ако не бъдат намерени средствата, до края на годината няма да има достатъчно пари за лекарства за домашно лечение, за онкоболните и за болничната помощ. Като причината за липсата на пари НЗОК посочи намаляването на бюджета й, ранното разпределение на резерва, както и нови дейности, за които касата ще плаща. Затова през следващата седмица разговорите за цените на клиничните пътеки продължават.

Резервът на НЗОК  ще покрие средствата за онколекарствата. Сега там има 90 милиона лева. Другият вариант за намиране на пари е да бъде актуализиран бюджета на здравната каса. Засега обаче това надзорът на касата не е обсъждал този вариант.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов каза, че ако се намаляват цените на клиничните пътеки, то това трябва
да бъде за някои болници. Петър Москов направи коментара пред журналисти на изписването на двумесечно бебе с трансплантиран черен дроб в болница "Лозенец".

"Има болници, които са си позволили да правят разходи, различни от договорените с Касата", каза д-р Москов.

На 1 юни вечерта трябва да е готов докладът от проверката в болницата в Тетевен, в която преди дни почина новородено бебе. На 2 юни 2015 министър Москов ще обсъди с кмета на Тетевен бъдещето на болницата в града, в която сега няма АГ-отделение. Тя се обслужва от командирована линейка от Ловеч, която транспортира родилки от Тетевен до Ловеч и Троян, каза министър Москов.

Той обеща да бъдат прегледани всички бременни и родилки, които досега са били контингент на болницата в Тетевен.

Репортаж на Васил Детелинов.