България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

д-р Г. Николова: Дейностите, включени в профилактичните прегледи, са крайно недостатъчни

Гражданите ще се преглеждат по-често, когато профилактиките се оптимизират, заяви в ефира на телевизия България Он Ер д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари

10.06.2015 | 13:46 Редактор: Радослава Димитрова
д-р Г. Николова: Дейностите, включени в профилактичните прегледи, са крайно недостатъчни
В момента дейностите, които са включени в профилактичните прегледи, са крайно недостатъчни и не удовлетворяват нуждите на пациентите. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според нея прегледите не са съобразени с пола и възрастта на хората и профилактиките нямат никакъв ефект, а само отчитат дейност. Това е основната причина гражданите да пропускат задължителните здравни проверки, а това може да им коства скъпо впоследствие, допълни Николова. По думите й рестриктивните мерки няма да имат особени резултати. Трябва да се обърне повече внимание на значимите и сериозни заболявания и навременното им откриване, категоричен е експертът. Д-р Николова отрече мнението, че хората неглижират здравето си, а напротив – според нея българите сериозно се интересуват от здравословното си състояние.
 
Предвидените мерки трябва да се съобразят с финансирането на касата, за да не бъдат връщани пациенти, уточни тя. По думите й лимитирането на дейностите е възможно, защото средствата за профилактика се отпускат на база на миналогодишните прегледи, които са били под 50% за 2014 г. Според нея общопрактикуващите лекари ще успеят да поемат потока от пациенти, ако значително нарасне броя на прегледите и пациентите.
 
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че работодателите твърдо подкрепят по-строгите мерки на министъра на здравеопазването Петър Москов при пропускане на задължителните прегледи. Според Велев финансовите ресурси в здравеопазването постоянно нарастват и е необходимо правилното им изразходване. Експертът подчерта, че ако всеки работещ получи по един работен ден, за да се подложи на всички необходими изследвания БВП ще се намали с около 350 млн. лева. Това означава държавният бюджет да се ощети с близо 130 млн. лева годишно. Велев е на мнение, че трябва да се използва възможността за гъвкаво работно време, за да не се увеличават почивните дни и да се търси по-голямото съдействие на службите за трудова медицина.