Кърджали стана част от президентската битка за Турция

Основният опонент на Ердоган за поста - Мухарем Индже, присъства на вечерята Ифтaр в града

01.06.2018 | 19:35 Редактор: Ивайло Николов
Кърджали стана част от президентската битка за Турция

Кърджали като арена на политически сблъсък в президентската битка. Не в България обаче. Основният противник на Реджеп Ердоган за президентския пост - Мухарем Индже, присъства на вечерята Ифтaр в града, а на 13 юни за подобно събитие е поканен самият Ердоган.

Стадион Арда в Кърджали, с около 5000 места и идеално подредени маси. Така изглежда вечерята Ифтар, организирана от побратимените общини Кърджали, Одрин и Силиври. Вечерята е традиционна за свещения месец Рамазан, който ще продължи до 24 юни. 

Събитието обаче веднага придобива политически отенък. Тържествено, в компанията на ръководството на ДПС, пристига кандидатът за президент на южната ни съседка Мухаррем Индже. Той е смятан за основния противник на Реджеп Тайп Ердоган на предстоящите избори на 24 юни. А по време на официалните речи, произнесени на турски език, вечерята започва да напомня предизборен митинг 

В предизборната кампания за избор на 44-то Народното събрание на няколко пъти се появяваха информации, че представители на турската власт агитират за новата партия на Mестан. 

А ДПС засега не заема позиция за изборите в Турция, поне не официално. Поканата към турския президент Ердоган е отправена за 12 юни в Пловдив и ден по-късно - в Кърджали. Самият той едва ли ще дойде, но по всяка вероятност ще изпрати високопоставени представители.