Десетки хиляди поддръжници посрещнаха Ердоган в Сараево

Той призова турските гласоподаватели да "поемат активна роля в политическите партии" в страните, в които живеят

21.05.2018 | 14:42 Редактор: Иван Берберов
Десетки хиляди поддръжници посрещнаха Ердоган в Сараево

Турски, албански и босненски знамена посрещнаха Ердоган в зала "Зетра", построена за Олимпиадата в Сараево през 1984 година. В залата, която побира 20 хиляди души, бяха дошли негови симпатизанти, пристигнали с автобуси от няколко европейски и балкански страни. 

Официално, турският президент беше на работно посещение в страната. Той се срещна с босненския член на председателството на Босна и Херцеговина, а по програма трябваше да остане в столицата и да присъства на вечеря - ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. 

Програмата му обаче беше сведена до основната цел на визитата - предизборният митинг в Сараево. На него Ердоган се обърна към 3 милиона турски гласоподаватели, живеещи в Европа. 

"Това, за което ви моля, е да поемете активна роля в политическите партии в страните, в които живеете. Вие трябва да влезете в техните парламенти на мястото на хората, които извършват предателства срещу нашата страна", заяви Ердоган.

Той води кампания за предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция на 24 юни. Тогава влизат в сила конституционните реформи, които ще засилят правомощията на държавния глава. А изборът на Сараево за митинга е символичен – половина от населението на Босна и Херцеговина е мюсюлманско.