Каталуния ще обяви независимост до дни

Крал, Искапния, Каталуния, протести, безредици, конституция, автономна област, отделяне, държава

04.10.2017 | 11:46 Редактор: Иван Берберов
Каталуния ще обяви независимост до дни

Конфликтът в Каталуния не стихва. След спорния референдум за независимост, проведен в неделя, напрежението нараства, а Мадрид и Барселона са по-разединени от всякога.

Каталуния ще обяви независимост до дни. Това заяви лидерът на автономната област Карлес Пучдемон. Той беше категоричен, че правителството му ще предприеме нужните действия съвсем скоро. Попитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка". 

В телевизионно обръщение, испанският крал Фелипе VI пък обвини каталунските лидери в подкопаване на демократичните принципи и всяване на разделение в обществото. Той обяви също, че кралската институция застава зад конституцията на страната. 

"Каталунското общество е пречупено. Тези лидери подкопаха чувствата на привързаност и солидарност, които обединяваха и ще продължат да обединяват всички испанци. Тяхното безотговорно поведение постави в риск Каталуния и цяла Испания. А за всички, които живеят в ужас от тези развития, имам съобщение – бъдете спокойни, бъдете уверени и имайте надежда. Това са трудни времена, но ние ги преодолеем. Ще продължим напред", заяви Крал Фелипе VI.

Междувременно, демонстрациите в подкрепа на референдума, както и срещу разединението в страната не спират. За пореден ден стотици хиляди излязоха по улиците на Барселона в знак на протест срещу полицейското насилие в деня на гласуването, когато пострадаха близо 900 души.

Част от протестиращите образуваха жива верига с призив "Европа, помогни ни!". Демонстрация беше организирана и в подкрепа на каталунските органи на реда. Присъстващите скандираха в подкрепа на обединена Испания и развяваха националните знамена до късните часове на нощта. 

За място на събитието беше избран площадът пред хотела, помещаващ полицията. Референдумът, обявен от Мадрид за незаконен, доведе до най-тежката конституционна криза в страната от десетилетия насам. Очаква се демонстрациите да продължат.