Обзор: Ужасът Ирма досега - жертви и разруха

Стихията остава в историята като най-мощния ураган през последния век

11.09.2017 | 14:56 Редактор: Иван Берберов
Обзор: Ужасът Ирма досега - жертви и разруха

Най-малко четири са вече жертвите на урагана Ирма в Съединените щати. Силата на стихията отслабна до първа степен. Последиците от бурята обаче са огромни - части от Маями са изцяло под вода, а милиони домакинства във Флорида продължават да са без ток.

Близо три милиона и половина домове са останали без електричество във Флорида. Американският президент Доналд Тръмп обяви щата за зона на най-голямо природно бедствие и одобри спешна федерална помощ за Флорида. 

Ирма доведе до една от най-мащабните евакуации – над шест милиона души напуснаха домовете си, за да се предпазят от унищожителната стихия. Днес се очаква бурята да отслабне значително, като може изцяло да излезе от категорията "ураган".

Междувременно, Куба се опитва да се възстанови, след като се оказа на пътя на Ирма. В столицата Хавана, където вълните стигнаха девет метра, ветровете най-после намаляха, а хората се престрашиха да излязат по наводнените улици.

Ирма е един от най-мощните и дълготрайни урагани през последния век. Бурята нанесе щети за милиарди долари и нанесе пълна разруха на част от Карибските острови.