Ирма достигна южната част на Флорида

На повече от 6 милиона души е наредено да напуснат домовете си, за да се спасят

10.09.2017 | 11:23 Редактор: Мария Аладжова
Ирма достигна южната част на Флорида

Ураганът "Ирма" доближава южните части на Флорида. Властите предприеха най-мащабната евакуация. Близо на една трета от населението беше наредено да напусне домовете си. А над 70 000 души са настанени във временни убежища. 

Бурята за кратко отслабна до трета категория, но отново набра сила и вече е от четвърта. 

Силните ветрове се усещат по островите в южната част на Флорида. Континенталната част се очаква да бъде засегната в следващите часове. 

В събота улиците в градовете на щата опустяха, докато жителите му се подготвяха за най-силната буря, удряла някога региона. 

Властите призоваха хората да вземат най-правилното решение за живота си. 

"Ако ви е наредено да се евакуирате, то трябва да го направите веднага. Това е вашият последен шанс да направите правилно решение. На повече от 6 милиона души е наредено да напуснат домовете си. Не поставяйте вашия живот и този на семействата си в риск. Да защитите живота си е вашият топ приоритет. Не щадете никакъв ресурс и средства, за да спасите живота си", призова губернаторът на Флорида Рик Скот. 

Над 170 000 домакинства са без ток. Полетите от летищата в щата са отменени. Президентът Доналд Тръмп призова жителите на щата да спазват разпорежданията на властите. 

Ураганът Ирма ще бъде най-голямото изпитание и за американските атомни електроцентрали, след като те бяха подсилени срещу природни бедствия след инцидента във Фукишима през 2011 година. 

Преди да достигне американското крайбрежие Ирма връхлетя със страшна сила Куба. Ураганът достигна най-високата пета категория, а поривите на вятъра достигаха до 260 километра в час.