Закриването на университет в Унгария породи нови протести

Законопроектът за затварянето на учебното заведение предстои да се подпише от президента Янош Адер

10.04.2017 | 15:05 Редактор: Иван Берберов
Закриването на университет в Унгария породи нови протести

Гражданското недоволство в Унгария се разраства. Десетки хиляди излязоха по улиците на Будапеща за пореден път в защита на Централноевропейският университет, основан от американския финансист Джордж Сорос. 

Те поискаха да бъде отменен законопроектът, който ще принуди учебното заведение да прекрати дейността си в страната.

Законопроектът беше одобрен от парламента миналата седмица и ще влезе в сила, ако днес бъде подписан от унгарския президент Янош Адер. Според кабинета на премиера Виктор Орбан основаното през 1991г. учебно заведение се е ползвало с неоправдани привилегии.

"Правителството иска да накара всеки, който е на различно мнение да замълчи. Според правителството един от центровете за свободомислещите е Централноевропейският университет и затова управляващите искат да го закрият", обясни един от протестиращите.

Премиерът Виктор Орбан е открит противник на финансираните от милиардера Джордж Сорос либерални граждански организации. Приетият от управляващата партия "Фидес" закон установява нови условия за международните университети, на които Централноевропейският университет не отговаря. 

Според новите правила учебните заведения трябва да имат собствена база не само в Будапеща, но и в родните си страни, за да им се разреши да работят в Унгария.

Чуйте още!