Еврокомисията реши: Apple плаща 13 млн. евро на Ирландия

Американската технологична компания ще обжалва решението още тази седмица

19.12.2016 | 16:45 Редактор: Жанета Нейкова
Еврокомисията реши: Apple плаща 13 млн. евро на Ирландия

Американският технологична компания Apple ще обжалва тази седмица решението на Европейската комисия (ЕК), според което трябва да плати до 13 млрд. евро (11 млрд. паунда) в Ирландия заради незаконни данъчни облекчения, предава BBC, цитирано от Dnes.bg.

По-рано през годината регулаторите на ЕС заявиха, че спорната данъчна сделка на Apple с ирландските власти е била незаконна и настояха за наказание. Технологичният гигант, от своя страна съобщи, че е "удобна мишена". Ирландия също оспорва решението, твърдейки, че регулаторите на ЕС накърняват националния суверенитет.

Европейската централа на Apple е разположена в Ирландия, където стандартната ставка на корпоративния данък е 12,5%. През август ЕК заяви, че Ирландия е позволила на компанията да плати значително по-малко в сравнение с други компании, като ефективното плащане е било в размер на не повече от 1%.

Министерството на финансите на Ирландия направи необичайно критично изявление, в което поясни, че ЕК „погрешно е интерпретирала съответните факти и ирландските закони".

Ирландия не приема анализа на ЕК, поради което е подала молба във Върховния съд на Европейския съюз да отмени цялото решение. 

"Ирландия не предоставя благоприятно данъчно третиране за Apple. Пълният размер на данъка е бил платен в този случай и не е била предоставена държавна помощ", казва се в становището. „Ирландия не осъществява сделки с данъкоплатците", допълва се в документа.