Apple се изправя срещу решението на ЕК да върне 13 млрд. евро на Ирландия

Компанията не успя да събере достатъчно информация от Комисията за теорията на ЕС по случая с данъчните измами

26.09.2016 | 15:07 Редактор: Луиза Божинова
Apple се изправя срещу решението на ЕК да върне 13 млрд. евро на Ирландия

Apple се изправя срещу решението на Европейската комисия (ЕК) компанията да върне 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) данъци на Ирландия, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През 2015 г. производителят на iPhone е похарчил под 900 хил. евро за лоби в институциите в Европейския съюз (ЕС) и не е наемал лобисти на пълен работен ден, а само петима на непълно работно време, става ясно от документи. За сравнение, Google е похарчила поне 4,24 млн. евро през миналата година и е наела над 10 души.

Други американски технологични компании, включително Alphabet, Amazon и Qualcomm, също се опитват да убедят антитръстовия регулатор на ЕС, че техните данъчни режими или ценови политики не нарушават законите.

Фактът, че Apple няма силно присъствие в столицата на ЕС е в силен контраст с други технологични фирми от САЩ, които са си изградили силно лоби, за да се опитат да се справят с разследванията и потенциалните нови закони за авторското право и интернет базираните комуникационни услуги.

Така например през последните две години Apple не успя да събере достатъчно информация от Комисията за теорията на ЕС по случая с данъчните измами на компанията, твърдят източници, запознати със случая.

Цялата статия прочетете на Investor.bg