Ирландия ще обжалва решението на ЕС за глобата на Apple

Санкцията от 13 млрд. евро е най-голямата подобна до момента

10.11.2016 | 17:31 Редактор: Луиза Божинова
Ирландия ще обжалва решението на ЕС за глобата на Apple

Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунън се изправя срещу рекордната глоба от 13 млрд. евро (14,4 млрд. долара), която Европейският съд наложи на Apple. Това може да доведе до години на съдебни спорове, пише Bloomberg.

Дъблин ще обжалва решението на Европейската комисия (ЕК), с което институцията се опитва да принуди страната да възстанови предполагаемите данъчни субсидии, които е дала на Apple.

Обжалването към Върховния съд на ЕС в Люксембург ще се присъедини към група жалби от други компании, които са станали жертва на подобни решения през последните години. Глобата, която ЕС наложи на Apple, е най-голямата подобна до момента.

"Правителството фундаментално не е съгласно с анализа на ЕК и решението, което не ни даде друг избор, освен да обжалваме пред европейските съдилища, а това ще се случи в сряда“, коментира Нуунън пред Европейския парламент в Брюксел.

Глобата на Apple, която беше наложена след тригодишно разследване, е част от кампанията на ЕС срещу избягването на корпоративните данъци. Решението, обявено на 30 август, предизвика силни реакции от страна на Министерството на финансите на САЩ. То критикува разследванията на европейските регулатори, защото те „заплашват да подкопаят чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важното икономическо партньорство между САЩ и ЕС“.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар. 

Още по темата четете на Bloombergtv.bg