Влаковата катастрофа в Канада: По следите на трагичния инцидент от 2013 г.

Преди три години 72 вагона с по 113 тона суров петрол избухват в центъра на градчето Лак Мегантик

14.12.2016 | 13:00 Редактор: Мария Аладжова
Влаковата катастрофа в Канада: По следите на трагичния инцидент от 2013 г.

През нощта на 6 юли 2013 година товарна композиция със 72 вагона цистерни, всяка превозваща по 113 тона суров петрол, се взриви в центъра на градчето Лак Мегантик, провинция Квебек – известна туристическа дестинация на 250 километра от Монреал. 

Композицията, собственост на американската компания The Montreal, Maine and Atlantic и има пет локомотива, е трябвало да превози петрола до американския щат Северна Дакота. 

Влакът е спрян в депо в близкото градче Нант за смяна на локомотивната бригада и неизвестно защо е "започнал движение напред, надолу по склона, водещ до Лак Мегантик", докато спирачната система е била все още задействана.

Неуправляемият влак, на който не е имало машинист, дерайлира в центъра на Лак Мегантик, изминавайки разстояние от 13 километра на собствен ход. Следователите смятат, че злополуката е била предизвикана от механичен проблем с ръчните спирачки. Задействаните спирачки явно не са били достатъчни, за да удържат композицията в спряло положение.

След като няколко от цистерните се преобръщат петролът се разлива и успява да се възпламени. Очевидци описват експлозията с радиус от над километър като избухването на атомна бомба. Взривната вълна буквално изпепелява 30 сгради, включително жилища и здания с историческа стойност.

Изгаря до основи и местната библиотека, в която се съхраняват изключително редки книги.
Огненият ад причинява смъртта на 42 души. Други петима са обявени за изчезнали, но властите предполагат, че телата им са били буквално изпарени от взрива.

Вижте още във видеото: