Тръмп ще изтегли САЩ от договора за Транстихоокеанско партньорство

Това споразумение е потенциално бедствие за нашата страна, заяви новоизбраният президент

22.11.2016 | 11:39
Тръмп ще изтегли САЩ от договора за Транстихоокеанско партньорство

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в първия ден на управлението си ще изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство. Във видеозапис, разпространен от екипа на милиардера се посочва, че това търговско споразумение е потенциално бедствие за страната.

Излизането от споразумението беше сред основните послания в предизборната кампания на Тръмп. След 7-годишни преговори, този февруари то беше подписано с 12 държави от региона. 

Споразумението се смята за крайъгълен камък в икономическата политика на президента Барак Обама. 

"Плановете за управлението ми са прости – винаги да поставям интересите на страната на първо място. Затова ще издам указ за оттгелянето на САЩ от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство. Това споразумение е потенциално бедствие за нашата страна. Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", заяви новоизбраният президент на САЩ. 

При встъпването си в длъжност на 20 януари, Тръмп ще издаде указ и за отмяна на редица държавни регулации, приети от администрацията на неговия предшественик, сред които ограниченията за добив на петрол, шистов газ и въглища. 
Междувременно стана ясно, че охраната на избрания за президент Доналд Тръмп и семейството му струва на Ню Йорк повече от 1 милион долара на ден. Кметът на града Бил Де Бласио съобщи, че ще е необходима финансова помощ за града, за да може да плати извънредния труд на полицаите. 

Основната причина за високите разходи е фактът, че съпругата на Тръмп - Мелания и 10-годишния им син Бракстън вероятно ще останат в дома си в "Тръмп тауър" в Манхатън до края на учебната година. А новоизбраният държавен глава не крие плановете си да се прибира често при семейството си.