Последната визита на Обама: Той приветства борбата срещу бедността в Перу

Той призова света да даде шанс на Тръмп

20.11.2016 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Последната визита на Обама: Той приветства борбата срещу бедността в Перу

Светът трябва да даде шанс на Доналд Тръмп. За това призова Барак Обама в Лима след като шокиращите изявления за протекционизма или НАТО разтревожиха съюзниците на Вашингтон. 

Обама приветства инициативите за създаването на работни места по време на срещата на Върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Перу. Той похвали прогреса на Южноамериканската страна в борбата срещу бедността.

По време на последното си участие на срещата на високо ниво на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество като президент на САЩ Барак Обама се обърна към младите хора в Перу. Той ги призова да уважават демокрацията и чрез нея могат да опитат нещо ново. Обама се позова на резултатите от изборите в САЩ, където Доналд Тръмп беше избран за следващ президент.

"Демокрацията означава, че трябва да се правят компромиси. Обществото трябва да има възможност да опита нещо ново. Гледаме в бъдещото. Прогресът трябва да продължи. Важно е светът да не прави прибързани заключения, а да даде шанс на новоизбрания президент", призова Обама.

По време на срещата обаче Барак Обама не изрази мнение за неговия наследник и не засегна темата за Трансатлантическото търговско споразумение, което Доналд Тръмп се закани, че няма да подпише, тъй като не е от полза на работещите американци.

В Перу Обама се срещна и с китайския си колега Си Дзинпин. Китайският лидер е предупредил, че след избирането на Доналд Тръмп за нов президент на САЩ, отношенията между Вашингтон и Пекин влизат в нестабилен момент.

Си Дзинпин се срещна и с руския президент Владимир Путин. Двамата са обсъдили търговските отношения между двете страни и са отбелязали, че взаимоотношенията им се развиват успешно. Путин е изразил готовност да посети Китай през май следващата година.