4-минутна среща между Путин и Обама

Лидерите обсъдиха кризата в Украйна

21.11.2016 | 11:43 Редактор: Мария Аладжова
4-минутна среща между Путин и Обама

Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин проведоха четириминутен разговор на годишната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Лима.

Посещението в Перу е част от последната обиколка на Обама като президент на САЩ. Срещата между двамата лидери, макар и кратка, е била особено ползотворна, се посочва в изявление на Белия дом. Обама е насърчил Путин да поддържа ангажиментите на Русия съгласно Минското споразумение за уреждане на украинския конфликт.

По повод другата сериозна криза, която безпокои международната общност – тази в Сирия, президентът на САЩ заяви, че „не е оптимист“ за краткосрочните перспективи в близкоизточната страна.

В последната си пресконференция на международно събитие, Барак Обама призова за търпение към новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп. На въпрос за някои от по-спорните обещания от кампанията на Тръмп, Обама заяви, че републиканецът ще бъде принуден да направи преоценка на позициите си, веднага след като осъзнае ролята, която е поел.