В източните предградия на Мосул има устроен бежански лагер, но условията са спартански

В него живеят над 3000 души, а изпратените от ООН помощи не достигат

02.11.2016 | 23:05 Редактор: Ирина Георгиева
В източните предградия на Мосул има устроен бежански лагер, но условията са спартански

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади все още може да е в иракския град Мосул. Това заяви ръководителят на канцеларията на президента на Иракски Кюрдистан. 

Ако Абу Бакр ал Багдади бъде ликвидиран, това ще означава и край на цялата система на "Ислямска държава". Който и да е наследникът, той няма да има този авторитет и престиж, който той имаше, категоричен е ръководителят на канцеларията на президента.

Иракската армия настъпва успешно в Мосул и вчера превзе част от крайните квартали.

Иракските сили запазват, завладените вчера позиции в източната част на Мосул. Днес те не напредват, тъй като видимостта е намалена заради метеорологичните условия. Това прави невъзможно включването на коалиционните самолети и дронове.

"Сега сме в Мосул, само трябва да се доберем до центъра. Намираме се само на километър от него. С божията воля ще го освободим", каза Дия Кадем, войник от антитерористичните части на Ирак.

След като овладеят определен район коалиционните сили пристъпват към неговото прочистване от скрити терористи и към подпомагане на цивилното население.

"Между вчера и днес над 1000 души - 300, 400 семейства дойдоха тук. Ние се погрижихме за тях и ги предадохме на полицията, за да ги регистрира", коментираха военните.

Преди завладяването си от "Ислямска държава" през лятото на 2014 г., населението на Мосул е около 2 млн. души. Днес там все още се намират около 1,5 млн. души.

В освободените източни предградия вече е устроен бежански лагер. Времето обаче се влошава, а условията са спартански. В една палатка например са приютени 9 души. 

"Живеем тук в калта и дъжда. Не можем да си купим нищо. Няма дрехи, няма материали, няма нищо. Имам постоянно главоболие от последните 4 дни. Нямам дори чаша чай да изпия", заяви Ум Рафи, избягала от Мосул.

Получилите подслон в този лагер са над 3000. Изпратените от ООН помощи обаче не достигат.