Иракските сили: Лидерът на "Ислямска държава" все още е в Мосул

Краят на ИД идва, ако Абу Бакр бъде ликвидиран, заяви ръководителят на президентската канцелария

02.11.2016 | 15:20 Редактор: Тодор Петров
Иракските сили: Лидерът на

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади все още може да е в иракския град Мосул. Това заяви ръководителят на канцеларията на президента на Иракски Кюрдистан. Ако бъде ликвидиран, това ще означава и край на цялата система на ИД.

Който и да е приемникът на Абу Бакр ал Багдади, той няма да има този авторитет и престиж, който той имаше, категоричен е кюрдския ръководителят на канцеларията на президента. Па думите му обаче, присъствието му в Мосул може да усложни и удължи битката за освобождаването на града, защото неговите привърженици ще се борят докрай, за да го защитят. 

Колко бързо ще падне Мосул зависи и от това дали бойците на ИД имат намерение да унищожат пет моста над река Тигър. Иракската армия настъпва успешно в Мосул и вчера превзе част от крайните квартали. В отговор ислямистите изграждат живи щитове и извършват масови екзекуции. 

Днес иракските сили са пробили фронтовата линия на джихадистите без да претърпят големи загуби. Според говорител на иракската армия това позволява овладяването на ключови зони в източната част на града. 

"Сега сме в Мосул, само трябва да се доберем до центъра. Намираме се само на километър от него. С божията воля ще го освободим", каза Дия Кадем, войник от антитерористичните части на Ирак. 

След като овладеят определен район коалиционните сили пристъпват към неговото прочистване от скрити терористи и към подпомагане на цивилното население. 

Пътят към бягството е изключително рискован. Според "Ислямска държава" всеки, който се опита да избяга от самопровъзгласения им халифат, трябва да бъде застрелян. Заплаха, която джихадистите неведнъж прилагат на практика.