Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От какво е продиктувано напрежението между Турция и Ирак?

Коментар на главния редактор на вестник "Заман-България" Мехмед Юмер в Денят ON AIR

02.11.2016 | 20:39 Редактор: Ирина Георгиева
От какво е продиктувано напрежението между Турция и Ирак?

"Турция организира 28 Механизирана пехотна бригада по Силопи - най-близко до сраженията и Телафер. По думите на турския министър на отбраната Фикри Ъшък, тези части се струпват там, с цел, ако шиитските милиции направят някакви атаки срещу туркмените в Телафер, да не бъдат прекрачени линиите, прокарани от Турция."

Това обясни главният редактор на вестник "Заман-България" Мехмед Юмер в Денят ON AIR. 

Той потвърди, че това не е с цел инвазия на Турция в Ирак и заяви, че по този повод е написал статията "Готви ли се Ердоган за инвазия в Близкия Изток". 

"Очевидно има някаква подготовка, но на този Турция все още защитава суверенитета и териториалната цялост на Ирак и Сирия. Поне това е според официалните заявления до този момент", заяви Юмер.

От Ирак не искат тези турски войници да влизат за битката в Мосул, посочи журналистът.

"Иракската позиция там е, че са достатъчни коалициите, ръководени от САЩ и основните там пешмерги и други сили се бият. Но от друга страна изявлението, в което президентът на Турция Реджеп Ердоган повдигаше въпроса за Лозанския мирен договор, а цялото му изявление гласеше, че показаха ни Севърския договор като компромис и в крайна сметка и в крайна сметка ни принудиха да приемем Лозанския договор. А той искаше да изтъкне границите, които са фиксирания с националния обет - това е един обет, фиксиран до 1920 г., който включва и Мосул. В крайна сметка и след Лозанския договор известно време Турция получава някакъв процент от петролодобива", коментира Юмер.

Според него изявлението на турския държавен глава е било насочено с вътрешнополитическа цел, за да удари опозицията. По думите му всички символи на републиканизма се атакуват и даде пример с опозиционния вестник "Джумхюриет".

Медиите в Турция отразяват местната пропаганда, заяви Юмер. Той цитира информация на The Guardian, според която журналистите в Турция са повече, отколкото тези общо в  Иран, Египет и Китай

Юмер припомни и интервюто на главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет" Мурат Сабунджу пред Deutsche Welle, че властите в Турция не искат да чуват различното мнение.

По повод разкриването на ограничен брой секции в Турция, журналистът коментира за Bulgaria ON AIR, че в съседната ни страна не се е говорило по тази тема, а само днес е имало една статия за кандидата на ГЕРБ и за партия ДОСТ.