Ликвидираха изцяло Джунглата край Кале

Разполагат жандармеристи, за да предотвратят ново изграждане на лагера

31.10.2016 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Ликвидираха изцяло Джунглата край Кале

Със събарянето на последната незаконна постройка приключи операцията по ликвидирането на мигрантския лагер Джунглата край Кале. Френските власти миналия понеделник започнаха разселването на около 6 хиляди бежанци, които живееха в мизерни условия край пристанищния град.

В покрайнините на Кале все още се виждат тлеещи останки от умишлено запалените от мигрантите жилища. Според властите в града разрушаването на Джунглата е донесло известно облекчение на местния бизнес, който пострада тежко през последните месеци. 

Заради опасения, че част от изселените мигранти може да се върнат и да изградят лагера отново, на място ще бъдат разположени патрулиращи екипи на жандармерията. 

"Това е отправната ми точка при завръщането у дома във Великобритания. Когато минавах от тук през нощта бях особено предпазлив. Беше ме страх. Имаше толкова много хора, отчаяно опитващи се да пресекат границата. Сега всичко това е минало и се чувствам в безопасност", каза Тим О'Махони. 

Джунглата стана символ на мигрантската криза в Европа. Много от бежанците идват от Афганистан, Сирия, Еритрея и Судан с цел да стигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и отказа да ги приеме. Париж даде възможност на мигрантите, решили доброволно да напуснат Джунглата да подадат молби за убежище във Франция. В противен случай ще трябва да бъдат депортирани.