Лондон прие първите деца бежанци от Кале

Te имат родител или роднина на Острова

18.10.2016 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
Лондон прие първите деца бежанци от Кале

Великобритания прие първата група от 14 деца бежанци от затворения незаконен лагер край френския пристанищен град Кале. Прехвърлянето на децата е в изпълнение на постигнатото на 10 октомври споразумение между Париж и Лондон, според което Великобритания ще приеме останали без придружител деца от лагера.

Всички пристигнали на британска територия деца имат родител или близък. Преди подписването на споразумението с Париж обаче Великобритания отказваше да събере семействата. След оказан натиск от страна на Елисейския дворец обаче британските власти СЕ съгласиха да приемат децата след поправка в британското миграционно законодателство, станала известна като "поправката Дъбс". Тя бе предложена от британския политик Алф Дъбс, пристигнал преди години в страната като дете на еврейски бежанци, търсещи спасение от нацисткия Холокост.

"Направо не мога да повярвам, че това се случва. Изглежда като сбъдната мечта, че мога да видя племенника си отново. Последният път, когато говорих с него, той беше в Иран. И ми каза - толкова много искам да съм при теб. И сега това се сбъдва", коментира Джан Гази, който е роднина на дете бежанец.

Все още не е ясно какъв точно е броят на децата, които ще приеме Великобритания. Според британското вътрешно министерство засега са одобрени 80 младежи, които трябва да пристигнат от Кале до края на годината. По данни на Червения кръст от общо около 1000 непридружени деца в лагера край Кале, известен като Джунглата, около 178 имат установени връзки със семейства, намиращи се на Острова.