ООН набира 119 млн. долара за пострадалите от урагана Матю хаитяни

Стихията предизвика хуманитарна криза, броят на жертвите се увеличава

11.10.2016 | 16:58 Редактор: Тодор Петров
ООН набира 119 млн. долара за пострадалите от урагана Матю хаитяни

119 милиона долара набира ООН за пострадалите от урагана Матю в Хаити. Средствата ще отидат за доставка на храни, лекарства, чиста питейна вода и изграждане на временни жилища за останалите без дом.

Матю вече бе определен като най-силния ураган, който е преминавал през Карибския регион през последното десетилетие. Стихията предизвика най-голямата хуманитарна криза в региона от земетресението през 2010 година. Заради липсата на чиста вода в страната избухна епидемия от холера, която се очаква да утежни допълнително положението. 

До момента жертвите на бурята и епидемията в Хаити са над хиляда души, като спасителите продължават да претърсват развалините и опасенията са, че броят на жертвите може да нарасне. В опустошените от бурята райони, започнаха да пристигат първите пратки с хуманитарна помощ. 

"Бурята ми отне всичко, което имах. Придошлите води отнесоха цялата ми покъщнина. Сега нямам нищо. Надявам се да ми разрешат да остана в приюта по-дълго, тъй като няма къде да отида", споделя Жанет, която е останала без дом след стихията. 

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение в щата Северна Каролина заради урагана Матю, който удари крайбрежните райони на страната. През следващите дни се очаква бурята да причини огромни наводнения в района и властите наредиха превантивната евакуация на стотици хиляди хора.

Вижте всичко по темата във видеото: